علائم کمبود کلسیم و راههای درمان آن

کلسیم فراوان‌ترین ماده‌ی معدنی در بدن است، اما این لزوما به آن معنا نیست که همه‌ افراد این ماده‌ غذایی را به اندازه‌ کافی از رژیم غذایی‌ دریافت می‌کنیم. کلسیم برای قلب سالم، استخوان‌ها، خون و دیگر اجزاء بدن مفید است. در این مقاله، در مورد نقش‌های متعدد کلسیم، منابع غذایی آن، و درمان کمبود کلسیم نکاتی بیان می‌گردد.

آنچه در این مقاله می خوانید پنهان

کمبود کلسیم

کلسیم یک ماده معدنی حیاتی و بسیار مهم است. زیرا بدن از آن برای ساختن استخوان‌ها و دندان‌های محکم استفاده می‌کند. بنابراین، کمبود کلسیم یا هیپوکلسمی می‌تواند مشکلات جدی برای فرد ایجاد کند. وجود کلسیم همچنین برای عملکرد صحیح قلب و عضلات نیز ضروری است. هنگامی که کلسیم دریافتی کافی نباشد، خطر ابتلا به اختلالاتی مانند پوکی استخوان و نرمی استخوان نیز افزایش می‌یابد.

کودکانی که در سنین رشد خود کلسیم کافی دریافت نکنند، ممکن است در بزرگسالی به اندازه کافی رشد قدی نداشته و نسبت به هم سالان خود کوتاه‌تر به نظر برسند. کلسیم مورد نیاز بدن در روز را می‌توان از طریق رژیم غذایی یا مکمل‌ها تأمین نمود.

چه عواملی باعث ایجاد کمبود کلسیم یا هیپوکلسمی می شود؟

بسیاری از افراد با افزایش سن در معرض خطر کمبود کلسیم قرار دارند. این کمبود می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله این دلایل عبارتند از:

  • عدم مصرف کلسیم کافی در طی یک دوره طولانی مدت، به ویژه در کودکی.
  • مصرف داروهایی که ممکن است جذب کلسیم را کاهش دهند.
  • عدم تحمل غذاهای غنی از کلسیم
  • تغییرات هورمونی، به ویژه در زنان
  • برخی عوامل ژنتیکی

از این رو می‌توان گفت که اطمینان از مصرف مقدار مناسب کلسیم در همه سنین مهم است.

برای جذب کلسیم چه بخوریم؟

  • محصولات لبنی

محصولات لبنی و کلسیم
محصولات لبنی و کلسیم

شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی در تأمین کلسیم مورد نیاز بدن بسیار مؤثر هستند. البته باید به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که در مصرف محصولات لبنی، به اعتدلال از لذت مصرف آن بهره‌مند شوید، زیرا میزان کالری دریافتی از آن‌ها می‌تواند به سرعت بالا برود.

  • دانه‌های کنجد

دانه‌های کنجد و کلسیم
دانه‌های کنجد و کلسیم

دانه‌های کنجد به طعم دلپذیر و بافت ظریف و جالبی که به بسیاری از غذاها (مانند نان‌ها و شیرینی‌ها) می‌دهند، معروف هستند. شاید ندانید یک قاشق سوپ‌خوری از این دانه‌های ریز، ۸۸ میلی‌گرم کلسیم مؤثر بدن را تأمین می‌کند. دانه‌های کنجد همچنین منبع بادوامی از مواد مغذی و معدنی دیگر از جمله مس، منگنز، آهن و فیبر هستند.

  • لوبیا سفید

لوبیا سفید و کلسیم
لوبیا سفید و کلسیم

لوبیا سفید، چه به‌صورت خام یا پخته، سرشار از کلسیم است. همچنین لوبیا سفید سرشار از فیبر، پروتئین، و آهن است. به همین دلیل لوبیا باید حتما در برنامه غذایی‌تان گنجانده شود.

  • انجیر خشک

انجیر خشک و کلسیم
انجیر خشک و کلسیم

انجیر خشک ظاهر و طعم منحصر به فردی دارد، اما این تنها دلیل برای دوست داشتن آنها نیست. فقط دو عدد از این خوراکی شیرین و سالم ۵۵ میلی‌گرم کلسیم به بدن‌تان می‌رساند، که این میزان تقریبا ۶ درصد از نیاز روزانه‌ یک فرد معمولی است. انجیر همچنین یک منبع عالی پتاسیم و فیبر است، به همین دلیل یک افزودنی فوق‌العاده برای رژیم غذایی‌تان است.
هر وعده انجیر خشک (۲ عدد انجیر خشک) ۵۵ میلی‌گرم کلسیم (۶٪ از ارزش روزانه) و ۴۰ کالری دارد.

  • برای صبحانه شیربادام بخورید

بادام یک ماده غذایی سالم با محتوای کلسیم بالا است. شیر بادام یک جایگزین خوب برای شیرهای لبنی می‌باشد. علاوه بر این که خوشمزه و مغذی است برای همه افراد در هر سنی مناسب می‌باشد.

  •  به اندازه کافی انواع سبزی‌ها را مصرف نمایید

انواع سبزی‌ها حاوی کلسیم قابل ‌توجهی هستند که البته میزان آن بسته به نوع پخت متفاوت است.

  • پیاز

یکی از منابع انواع مواد معدنی مانند کلسیم است. این ماده‌ غذایی پرطرفدار باعث افزایش اشتها شده و عملکرد معده را تنظیم می‌‌کند.

عوارض قرص کلسیم دی

عوارض جانبی ناشی از مصرف قرص کلسیم دی بسیار نادر است، ولی در صورت مصرف مقادیر زیاد یا به مدت طولانی و یا در بیماران کلیوی ممکن است مشاهده گردد.

  • عوارض جانبی نادر ناشی از مصرف قرص کلسیم دی: خواب آلودگی، تهوع و استفراغ مداوم، ضعف، اشکال در ادرار کردن.
  • عوارض سریع ناشی از مصرف بیش از حد قرص کلسیم دی:یبوست، خشکی دهان، سردرد مداوم، تشنگی زیاد، تحریک پذیری و کاهش اشتها، افسردگی، احساس طعم فلزی در دهان، ضعف و خستگی غیرعادی.
  • علائمی که درطولانی مدت بر اثر مصرف بیش از حد قرص کلسیم دی مشاهده می‌شوند: توهم، خواب آلودگی شدید، بالا رفتن فشار خون، حساسیت چشم و پوست به نور، ضربان قلب سریع یا کند ونامنظم، تکرر ادرار یا افزایش حجم ادرار.

کمبود کلسیم و تشنج

زمانی که کلسیم کافی در بدن وجود نداشته باشد، می‌تواند یکی از عوامل به وجود آمدن تشنج شود. وقتی احساس لرزش سریعی در بدن خود داشتید، و یا احساس کردید که انگشتان دست شما در حال سوزن سوزن شدن هست تمام این‌ها نشانه کمبود کلسیم در بدن شما می‌باشد که ممکن است باعث ایجاد تشنج در شما گردد. در واقع این گونه می‌توان عنوان کرد که تشنج به علت قطع ناگهانی فعالیت زیاد مغز و یا تورم و چسبندگی و زخم در مغز به وجود می‌آید.

زمانی که بدانید کمبود کدام ماده معدنی یا ویتامین باعث تشنج می‌شود، علاوه بر این که می توانید کمبود آن عامل را در بدن خود جبران نمایید، با مصرف داروهایی که طبق نظر پزشک متخصص نیز مصرف می‌کنید در روند بهبود خود می‌توانید تأثیر بسیاری داشته باشید. از جمله عوامل مهم دیگری که در بهبود تشنج می‌تواند به شما کمک کند، تأمین ویتامین دی می باشد که احتمال دارد در بدن شما کم باشد.

خطرات کمبود کلسیم

خطرات ناشی از کمبود کلسیم شامل آسیب به چشم، ضربان قلب غیر طبیعی و پوکی استخوان است. عوارض ناشی از پوکی استخوان نیز عبارتند از:

  • ناتوانی
  • شکستگی ستون فقرات یا سایر شکستگی‌های استخوان‌ها
  • مشکل در راه رفتن

در صورت عدم درمان، کمبود کلسیم (هیپوکلسمی) در نهایت می‌تواند کشنده هم باشد.

از کجا بدانیم کمبود کلسیم داریم؟

اگر می خواهید بدانید که چگونه باید بفهمیم کمبود کلسیم داریم، حواستان باشد نشانه‌هایی وجود دارند که به شما هشدار می‌دهد باید مصرف کلسیم را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. بنابراین، چنانچه دچار درد و گرفتگی عضلات شده‌اید، دست‌ها و پاهایتان سوزن سوزن می‌شود یا بی‌حس است و با شکستگی‌های مکرر دست و پا روبه‌رو هستید، این علائم نشان دهنده کمبود کلسیم هستند و باید مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم را افزایش دهید. البته چنانچه نشانه‌ها شدیدتر است یا مدت زمانی طولانی ادامه پیدا می‌کند، مراجعه به پزشک را نیز فراموش نکنید.

علائم کمبود کلسیم روی ناخن

علائم کمبود کلسیم روی ناخن
علائم کمبود کلسیم روی ناخن

کمبود کلسیم در طولانی مدت ممکن است روی ناخن‌ها نیز اثراتی داشته باشد. کمبود کلسیم می‌تواند به خشکی و شکنندگی ناخن‌ها منجر شود.

درمان کمبود کلسیم

درمان کمبود کلسیم معمولا آسان است. به طور معمول این درمان شامل افزایش کلسیم در رژیم غذایی است. اما توجه داشته باشید که هرگز با مصرف مقدار زیاد مکمل کلسیم خوددرمانی نکنید. مصرف بیش از دوز توصیه شده بدون تأیید پزشک ممکن است منجر به بروز مشکلات جدی مانند سنگ کلیه شود.

انواع مکمل‌های کلسیم عبارتند از:

  • کربنات کلسیم، که کم‌ترین قیمت و بیشترین میزان کلسیم را دارد
  • سیترات کلسیم، که به راحتی جذب می‌شود
  • فسفات کلسیم، که به راحتی جذب شده و موجب یبوست نمی‌شود

مکمل‌های کلسیم به صورت مایع، قرص و جویدنی در دسترس هستند. گاهی اوقات تغییر کلسیم رژیم غذایی و مکمل‌های کلسیم برای درمان کمبود کلسیم کافی نیستند. در این حالت، اقدام پزشک برای تنظیم سطح کلسیم، تزریق منظم آن خواهد بود. انتظار می‌رود طی چند هفته اول درمان نتایج مشاهده شوند. موارد شدید هیپوکلسمی در فواصل یک تا سه ماهه کنترل می‌گردد.

آیا کمبود کلسیم باعث پا درد می‌شود؟

با توجه به عوارضی که برای کمبود کلسیم عنوان شد، درد و گرفتگی عضلانی می‌تواند از عوارض این کمبود باشد. در واقع، اسپاسم عضلانی در نواحی ران، ساق پا و بازو از مهم‌ترین نشانه‌های کمبود کلسیم محسوب می‌شود. افرادی که با کمبود کلسیم دست و پنجه نرم می‌کنند، معمولا از سوزن سوزن شدن پای خود نیز شکایت دارند. گرفتگی عضلانی می‌تواند در تحرک و راه رفتن اختلال ایجاد نماید. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت از آن جا که کمبود کلسیم موجب گرفتگی عضلات می‌شود، می‌تواند به پا درد نیز منجر شود. درست است پا درد و کمبود کلسیم رابطه‌ای تنگاتنگ با یکدیگر دارند، اما هر نوع پادردی نیز نشانه کمبود کلسیم نیست.

برای کمبود کلسیم چه بخوریم؟

برای کمبود کلسیم چه بخوریم
برای کمبود کلسیم چه بخوریم

یکی از بهترین کارهایی که می توانیم انجام دهیم، استفاده از رژیم غذایی مناسب است که در آن با خوردن غذاهای مناسب کمبود کلسیم را درمان نماییم. در ادامه، غذاهای غنی از کلسیم معرفی می‌شوند.

  • شیر: شیر بهترین منبع کلسیم است. یک فنجان شیر ۸ اونسی کم چرب یا پرچرب یا سرشیر دار ۳۰۰ میلی گرم کلسیم دارد.
  • ماست و پنیر: اگر شیر دوست ندارید یا حتی اگر به لاکتوز حساسیت دارید، می‌توانید بدون هیچ مشکلی ماست و پنیر بخورید یا از محصولات لبنی بدون لاکتوز استفاده نمایید.
  • ماهی ساردین: شیر و لبنیات تنها راه دریافت کلسیم نیستند. ساردین‌ها منبع عالی دیگری از کلسیم هستند. استخوان های ریز ساردین ها به ساخته شدن استخوان در بدن شما کمک می‌کنند.
  • انواع سبزی‌ها: سبزی‌های برگ‌دار سبز رنگ نیز منابع غنی کلسیم هستند.
  • غذاهای غنی شده: اگر از لبنیات، ساردین‌ها و سبزی‌های برگ‌دار استفاده نمی‌کنید، غذاهای غنی شده گزینه‌های مناسبی هستند. غذاهای غنی شده، خودشان کلسیم ندارند اما با مقادیر متفاوت مواد معدنی اساسی مانند کلسیم غنی شده‌اند. غذاهای صبحانه شروع خوبی هستند. آب پرتقال غنی شده نیز به اندازه شیر کلسیم دارد.
  • مکمل کلسیم: بهترین کار این است که مواد مغذی مورد نیاز خود را از غذاها دریافت کنید. اما اگر نمی توانید از رژیم غذایی مقادیر کافی را دریافت کنید، مکمل ها می توانند نیاز شما را برطرف کنند.
  • محصولات سویا: پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند مواد شیمیایی که بر پایه گیاهان هستند (ایزوفلاون) استخوان را تقویت می‌کنند. ایزوفلاون ها در محصولات سویا مانند پنیر سویا فراوان یافت می شوند.
  • مغزها و دانه‌ها: مغزها و دانه ها به شکل‌های مختلف سلامت استخوان را حفظ می‌کنند. بادام زمینی و بادام حاوی پتاسیم هستند که جلوی از دست رفتن کلسیم در ادرار را می گیرد. مغزها حاوی پروتئین و سایر مواد مغذی هم هستند که نقش حمایتی برای ساختن استخوان های قوی دارند.
  • از مصرف زیاد نمک خودداری نمایید: نمک عامل اصلی محروم شدن بدن از کلسیم است. هر چه بیشتر نمک بخورید، کلسیم بیشتری از طریق ادرار دفع می شود. رژیم غذایی کم نمک کمک می‌کند کلسیم بیشتری دریافت کنید که به تقویت استخوان ها کمک می کند.

بهترین دارو برای کمبود کلسیم

قرص کلسیم همان مکمل حاوی کلسیم است که به صورت قرص و یا کپسول در بازار دارویی وجود دارد. این مکمل در برندهای مختلف تولید می‌گردد و هر کدام از آن‌ها دارای ویژگی‌های منحصر به فرد خود هستند. قبل از خرید قرص کلسیم ویژگی‌های آن محصول را به خوبی بررسی نمایید. اگر می‌خواهید از قرص کلسیم استفاده کنید، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید تا میزان نیاز بدن شما مشخص گردد. هرگز خودسرانه مصرف قرص کلسیم را آغاز نکنید و یا به طور ناگهانی مصرف آن را کنار نگذارید.

  • مکمل کلسیم کربنات: این مکمل محبوب ترین مکمل حاوی کلسیم (با ۴۰ درصد کلسیم) است. همچنین ارزان‌ترین نوع آن نیز هست که معمولا به عنوان آنتی اسید برای تسکین سوزش معده، سوء هاضمه و ناراحتی معده نیز مورد استفاده قرار می گیرد.فراموش نکنید مکمل کلسیم دار را نباید با معده خالی مصرف کنید زیرا در بدن جذب نمی‌شود.برخی از افراد از این مکمل استفاده نمی کنند، زیرا در صورت مصرف آن دچار یبوست می‌شوند.
  • مکمل کلسیم سیترات: این مکمل داری ۲۰ درصد کلسیم است. سیترات به خوبی در معده خالی جذب می شود و یبوست ایجاد نمی‌کند. یکی از مشکلات این مکمل کلسیم این است که هر قرص آن حاوی کلسیم کمی است. بنابراین، باید تعداد بیشتری را بخورید تا کلسیم مورد نیاز بدن خود را تأمین نمایید. کلسیم سیترات حتی برای آن دسته از افرادی که اسید معده آن‌ها به خوبی ترشح نمی شود نیز به راحتی قابل هضم است. مصرف این مکمل برای افراد سالمند و بیمارانی مبتلا به چاقی، توصیه می‌شود.

در هنگام مصرف مکمل کلسیم به چه مواردی باید توجه داشته باشیم؟

مواردی را که در هنگام مصرف مکمل کلسیم باید در نظر داشته باشید:

  • ممکن است مصرف این مکمل جذب برخی از مواد معدنی مانند آهن و روی را کاهش دهد.
  • کلسیم می تواند میزان جذب داروهای خاص مانند برخی از آنتی بیوتیک ها را کاهش دهد.

بنابراین، بهتر است مسئله تداخل دارویی را در مصرف این مکمل در نظر داشته باشید. اگر از عفونت‌های شدید رنج می برید که بدن شما نیازمند آنتی بیوتیک است بهتر در مورد مصرف مکمل کلسیم با پزشک خود مشورت کنید.

توصیه می‌شود هرگز مصرف مکمل‌ها را خودسرانه آغاز نکنید. زیرا با این کار سلامت خود را به خطر می اندازید.

با تمامی این موضوعات، وجود کلسیم برای رشد بدن ضروری است. از هر مکملی که استفاده کنید کلسیم را وارد بدن خود می‌کنید و از اثرات آن سود می برید.

اگر می خواهید از مکمل حاوی کلسیم استفاده کنید بهتر است آن‌ها را با ویتامین دی مصرف کنید. ویتامین دی به جذب کلسیم کمک می‌کند.

علائم کمبود کلسیم در نوزاد

علائم کمبود کلسیم (هیپوکلسمی) نوزادان شامل موارد زیر است:

  • لرزش
  • تغذیه نامناسب
  • تشنج
  • آپنه، یا تنفس کند
  • تاکی کاردی یا افزایش ضربان قلب

با آزمایش خون نوزاد و سنجش میزان کلسیم تام یا سطح کلسیم یونیزه، هیپوکلسمی یا کمبود کلسیم تشخیص داده می شود. به طور معمول درمان کمبود کلسیم شامل تزریق وریدی گلوکونات کلسیم و به دنبال آن چند روز مکمل خوراکی کلسیم است.

علائم کمبود کلسیم در کودکان

علائم کمبود کلسیم در کودکان
علائم کمبود کلسیم در کودکان

اگر کلسیم در دوران کودکی به حد کافی در بدن وجود نداشته باشد، آثاری خطرناک و جبران‌ناپذیر در بدن بر جای خواهد گذاشت. موارد زیر از مهم‌ترین علائم کمبود کلسیم در کودکان محسوب می‌شوند که به محض مشاهده هر یک از آن‌ها باید با مراجعه به پزشک اقدامات لازم برای درمان کودک خود را انجام دهند:

  • گرفتگی عضلات: گرفتگی عضلات اولین زنگ هشدار است که می‌تواند از نشانه‌های کمبود کلسیم در کودکان باشد. اگر کودک به هنگام حرکت یا پیاده‌روی از درد عضلات خود به خصوص در ناحیه ران و بازو شکایت می‌کند، این مسئله را جدی بگیرید و با مراجعه به پزشک و دادن آزمایش خون علت آن را پیگیری نمایید.
  • مشکلات دندان: کمبود کلسیم در کودکان موجب خرابی و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. کمبود کلسیم به مینای دندان نیز آسیب می‌زند.
  • ناخن‌های شکننده و ضعیف: برای داشتن ناخن‌‎های مستحکم و قوی، عنصر کلسیم باید به مقدار کافی در بدن وجود داشته باشد. بنابراین، می‌توان ناخن‌های ضعیف و شکننده را نیز از علائم کمبود کلسیم در کودکان دانست.
  • بلوغ دیرهنگام: تأخیر در زمان بلوغ می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود کلسیم در دوران کودکی باشد. این مشکل ممکن است بیشتر برای دختران اتفاق بیفتد. کلسیم اگر در بدن کافی نباشد، می‌تواند در قاعدگی نیز اختلال ایجاد نماید.
  • تشنج: بروز تشنج در کودکان نیز می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود کلسیم یا هیپوکلسمی به شمار آید. هنگامی که نورون‌های مغز کار خود را به درستی انجام نمی‌دهند، ممکن است تشنج اتفاق بیفتد. زمانی که بدن کودک با کمبود شدید کلسیم مواجه است، در عملکرد مغز نیز اختلالاتی به وجود می‌آید که تشنج یکی از آن‌ها است.

علائم کمبود کلسیم در بانوان

کمبود کلسیم از آن دسته مشکلات است که بیشتر در میان زنان و نوجوانان شایع است. کمبود این ماده در بدن نه تنها بر روی استخوان‌ها اثر نامطلوبی خواهد داشت، بلکه هورمون‌ها و انتقال سیگنال‌های عصبی نیز آسیب خواهند دید. برخی از علائم کمبود کلسیم شامل موارد زیر می‌باشد:

  • نارسایی قلبی
  • خس خس سینه
  • درد قفسه سینه
  • پوسیدگی دندان ها
  • شکنندگی ناخن ها
  • ضعف ماهیچه ها
  • خشکی پوست
  • دشواری در بلع
  • افسردگی و اضطراب
  • تشنج و خستگی زیاد
  • دائم بیمار شدن
  • زبر و شکننده شدن موها
  • اختلال در ظرفیت هوشی و زود رنجی
  • ایجاد تغییر در صدا به دلیل اسپاسم حنجره
  • تغییر صدا به دلیل کمبود کلسیم در بدن
  • احساس گزگز و کرختی در اطراف دهان و یا در انگشتان دست و پا
  • گرفتگی ماهیچه ها به ویژه در کمر و پاها که ممکن است فرد به اسپاسم نیز دچار شود
  • علائم پوکی استخوان (کمر درد، کاهش تدریجی قد به همراه خمیدگی کمر، بروز شکستگی در ستون فقرات و مچ دست یا ران)

علائم کمبود کلسیم در بارداری

علائم کمبود کلسیم در زنان باردار به لحاظ مدت زمان و شدت آن متفاوت است. شایع‌ترین نشانه‌های آن عبارتند از:

  • مشکلات استخوانی: کمبود کلسیم می تواند سبب کاهش تراکم استخوان در زنان باردار شود، در نتیجه احتمال شکستگی و ابتلا به پوکی استخوان در این زنان تا حد قابل توجهی افزایش می یابد. علاوه بر این، مشکلات دندانی از جمله پوسیدگی دندان، ضعف ریشه های دندان، التهاب و خون‌ریزی لثه نیز می‌تواند از علائم کمبود کلسیم در زنان باردار باشد.
  • مشکلات قلبی – عروقی: ممکن است کمبود کلسیم بر روی قلب و عروق خونی هم اثر بگذارد و این می تواند موجب ضعف در عملکرد قلب شود. در نتیجه منجر به مشکلاتی مانند نارسایی احتقانی قلب، کاهش فشار خون، مشکلات تنفسی، تپش قلب و تجمع مایع در بدن خواهد شد.
  • مشکلات پوست و ناخن: یکی دیگر از مشکلات فقدان کلسیم، مشکلات پوستی نظیر خشکی پوست، لکه‌های پسوریازیس بر روی پوست، اگزما، التهاب پوستی و درماتیت است. در مواردی که کمبود کلسیم مزمن رخ می‌دهد، خشکی و شکنندگی ناخن‌ها نیز مشاهده می‌گردد.
  • مشکلات عصبی و عضلانی: از دیگر اثرات فقدان کلسیم در دوران بارداری می توان به مشکلات عصبی و عضلانی مانند سردرگمی، تشنج، درد عضلانی، گرفتگی و سفتی عضلات، سوزش در دست ها و پاها، ضعف عمومی، احساس بی حالی، ضعف حافظه و افسردگی، اشاره نمود.

علائم کمبود کلسیم در میانسالی

علائم کمبود کلسیم در میانسالی
علائم کمبود کلسیم در میانسالی

در مراحل اولیه کمبود کلسیم ممکن است هیچ علائمی مشاهده نشود. با این حال، علائم با پیشرفت کمبود ایجاد می شوند. علائم کمبود کلسیم شدید (هیپوکلسمی شدید) عبارتند از:

  • گیجی یا از دست دادن حافظه
  • اسپاسم عضلات
  • بی حسی و سوزن سوزن شدن دست ها، پاها و صورت
  • افسردگی
  • توهم
  • گرفتگی عضلات
  • ناخن های ضعیف و شکننده
  • شکستگی آسان استخوان ها

کمبود کلسیم می تواند بر روی تمام قسمت های بدن تأثیر بگذارد، در نتیجه شاهد ناخن های شکننده، رشد کند مو و پوست آسیب پذیر خواهیم بود.

کلسیم هم در ترشح انتقال دهنده عصبی و هم در انقباضات عضلانی نقش مهمی دارد. بنابراین، یکی از عوارض کمبود کلسیم تشنج در افراد سالم است. اگر دچار علائم عصبی مانند از دست دادن حافظه، بی حسی و سوزن سوزن شدن، توهم یا تشنج شدید، در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.

علائم هشدار دهنده کمبود کلسیم

به دلیل نقش‌های متعدد کلسیم، درست نیست که کمبود این ماده معدنی را تنها با بیماری های مزمنی مانند پوکی استخوان، مشکلات مفاصل و ناراحتی های قلبی مرتبط بدانیم. برای تشخیص دقیق این کمبودها در بدن کافی است تا برخی علائم هشدار را جدی بگیریم که شاید در ابتدا به نظر برسد که ربطی به کلسیم ندارند. این علائم شامل موارد زیر می‌باشد:

  • گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلانی ممکن است به دلیل فعالیت زیاد یا کمبود پتاسیم ایجاد شود. با این حال اگر به طور مکرر باشد و فعالیت های روزانه نیز در حد مناسبی صورت گیرد باید آن را نشانه ای از کمبود کلسیم در استخوان ها دانست.

  • مشکلات دندانی

همان طور که می دانید در ساختار دندان ها مقدار قابل توجهی کلسیم وجود دارد. به همین دلیل است که کمبود کلسیم مستقیما بر سلامت دندان ها اثر می گذارد.

  • پوست خشک و ناخن های ضعیف

کلسیم نه تنها در ترمیم سلول ها نقش دارد بلکه در سلامت پوست و ناخن ها نیز مؤثر است. زمانی که بدن دچار کمبود کلسیم است مشکلاتی نظیر خشکی یا ترک های پوستی و ضعیف شدن ناخن ها ایجاد می شود.

  • دردهای مفصلی یا استخوانی

دردهایی که در مفاصل یا استخوان ها احساس می شود معمولا نشان دهنده بیماری های مزمنی مانند آرتریت است. اما در بعضی موارد به دلیل شکستگی یا کاهش توده استخوانی ناشی از کمبود کلسیم نیز ایجاد می شود.

  • دردهای دوران قاعدگی

گرچه شدت دردهای قاعدگی در زنان متفاوت است و به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می شود اما در بعضی موارد با میزان کلسیم موجود در بدن نیز ارتباط دارد.

  • شکستگی های استخوانی

کاهش توده استخوانی ناشی از کمبود کلسیم می تواند منشأ شکستگی های استخوان یا پیچ خوردگی تاندون ها باشد. کلسیم ماده حیاتی برای حفظ استحکام استخوان هاست که کمبود آن خطرات زیادی برای سلامتی دارد و زمینه ساز بیماری های مزمنی مانند پوگی استخوان می‌باشد.

قرص کلسیم در بارداری چه موقع مصرف شود؟

بارداری وضعیت بسیار حساسی برای زنان است و تغییرات زیادی در آن اتفاق می افتد، برای همین بایستی در مورد مواد غذایی که در طول این دوره مصرف می کنند بسیار حساس باشند. به طور معمول، مکمل های کلسیم باید در طول سه ماهه اول شروع شود. با توجه به اینکه کلسیم برای رشد استخوان ها و دندان های سالم در جنین ضروری است، با این حال، مکمل ها در دوران بارداری باید تحت نظر متخصص زنان مصرف گردد.

برای تشخیص زمان خوردن قرص کلسیم، باید به سه عامل اساسی زیر توجه کنید:

  1. نوع قرص کلسیم

برچسب دارو را نگاه کنید و ببینید مکمل کلسیم از چه نوعی است؟ اگر مکمل دارای سیترات کلسیم است، می توانید آن را همراه غذا و یا به تنهایی مصرف کنید. اگر مکمل دارای کربنات کلسیم است، بهتر است با غذا میل شود. اسید معده که در حال خوردن غذا تولید می شود به جذب بهتر کربنات کلسیم کمک می کند.

  1.  دوز روزانه

بیشترین جذب کلسیم زمانی اتفاق می افتد که به مقدار ۵۰۰ میلی گرم یا کمتر در هر بار مصرف شود. بنابراین، اگر باید روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف کنید، بهتر آن است آن را به دو یا تعداد بیشتر دوز مصرفی تقسیم کرده و همه را یک جا مصرف نکنید.

  1. اگر داروهای دیگری مصرف می‌کنید

مکمل های کلسیم می توانند با بسیاری از داروهای تجویزی مثل آنتی بیوتیک ها، بیس فسفونات ها و داروهای فشار خون تداخل کنند.

منابع:

Krause’s Food and the Nutrition Care Process. Elsevier, 2017

www.healthline.com

نوشته های مشابه

4 2 رای ها
امتیاز این مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جامع و کامل بود.

دکمه بازگشت به بالا
1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x